Innovationsstöd till ChemseQ

oktober 2, 2012 | nyheter

ChemseQ International AB i Sundsvall får ett innovationsstöd av Länsstyrelsen Västernorrland. ChemseQ utvecklar en teknik för att rena vatten från metaller och avfall samt återvinna värdefulla metaller. Tekniken har tre huvudområden: Miljöstörande utsläpp, värdefulla metaller och processtörande metaller. Nu ska företaget göra en investering som syftar till att verifiera tekniken i större skala genom att bygga en anläggning i driftsmiljö.

ChemseQs metod där man med hjälp av såpbubblor renar vatten från metaller (kemikalierna blandas i vatten, sedan blåser man in luft så att det bildas bubblor vilka då binder metallerna) kommer att testas hos Box destilleri i Kramfors, där man tillverkar whisky.

Testanläggningen kommer att vara på plats om några veckor och vi är förstås jätteglada över den här möjligheten, säger Magnus Norgren, vd för Chemseq, här är det koppar från destillatörerna, kanske tio kilo per år. Vi förhindrar utsläppet av metaller och de går dessutom att återvinna.